قاچاق
1
چند وقتی می شود که خیلی از صفحات روزنامه ها و مجلات به پدیده « قاچاق فیلم » اختصاص یافته .
فکر کنید یک کسی که ایرانی نیست و به تازه گی زبان فارسی آموخته بخواهد فقط تیتر های مطبوعات را بخواند . و در همین حین کلمه « قاچاق فیلم » را ببیند . چه چیزی در می یابد ؟ فکر کنید ممکن است چه فاجعه ای پیش بیاید .
حالا فکر کنید یک ایرانی که 50 سال است فارسی می داند و از این 50 سال 30 سالش را مطالعه می کرده و دقیقا در جریان این پدیده است با هم چه واژه ای رو به رو شود او چه برداشتی دارد ؟
چند وقتی هست که واژه هایی نظیر قاچاق ، مبارزه با قاچاق و ... را شنیده ایم . اما واقعا قاچاق چیست ؟
قاچاق اگر به طور مستقل و در حرف های عامیانه به کار رود معنای زیر از آن بر داشت می شود :
قاچاق عملی است که عده ای آدم شاخ دار از آن برای سود جویی استفاده می کنند . این عده آدم یک سری جنس از جایی می آورند و نمی خواهند یک پول الکی به دولت بدهند بنا بر این دور از چشم دولت این اجناس را وارد کشور می کنند و آن را در کشور احتمالا با قیمت های پایین تر از آنها که پول الکی به دولت داده اند می فروشند .
2
بر گردیم سر موضوع اصلی . قاچاق فیلم . من نمی دانم واژه از این درست و حسابی تر نبود که روی این پدیده گذاشته اند . نمی دانم کجای این قصه شبیه تعریفی است که در بالا آمده است ؟
اولا که این فیلم ها که « قاچاق » می شوند ، جنس نیستند . اصولا باید دید جنس چیست ؟ حضرات ! فیلم که جنس نیست .
ثانیا کسی از خارج از کشور چیزی به داخل نمی آورد و همان طور که احتمالا می دانید برای هیچ لازم نیست پولی به دولت پرداخت شود .
3
دیگر کاری به واژه نداریم . این نام گذاری اشتباه را هم به حساب چیزی نمی گذاریم و می بریمش در دسته « لیگ برتر ها » و ...
«قاچاق کالا» مختص ایران نیست . فجیع تر از این ها که در ایران وجود دارد هست ، آن طور که فیلمی که حالا اکران سینما های آمریکا ست هم زمان در اکثر کشور های جهان در قالب Cd و DVD به خیلی از مردم رسیده است و آن را تماشا کرده اند .
اما چرا در ایران می تواند این همه تهیه کننده را از سینما فراری دهد و در آمریکا حتا استفاده های خوبی هم از آن می شود . مسئله ساده است : در ایران با آن که تفاوت قیمت بین سی دی و بلیط سینما خیلی کم تراست از آنجه که در آمریکا ولی ایرانیان سینما را فقط برای دیدن فیلم می روند در حالی که امریکاییان به سینما می روند تا علاوه بر فیلم ، چیز های دیگری هم یاد بگیرند . ما اگر واقعا می خواهیم با این پدیده مبارزه کنیم می بایست ابتدا فرهنگ سینما رفتن را در خلق الله بسازیم همان طور که هالیوود سال هاست این کار را کرده است .
4
هر قدر که ما از صبح تا شب بیاییم و بزرگ ترین های سینما را دور هم جمع کنیم و این مسئله را محکوم کنیم آیا در اصل ماجرا خللی ایجاد می شود ؟ اصلا طور دیگر بررسی کنیم : همه « گلزار » ها و « پرستویی » ها و... اعتصاب کنند و بگویند تا زمانی که فیلم قاچاق می شود ما بازی نمی کنیم آیا دیگر بازی گر دیگری نیست که فیلم بازی کند – توجه داشته باشید که یکی از « من » و « او » بازی گر است – یا اصلا اگر فیلمی سوپر استار نداشته باشد قاچاق نمی شود یا حتا تر مگر سینمایی که توانسته ده ها پرستویی بسازد نمی تواند ده ها تای دیگر هم بسازد ؟
این راهش نیست ! لطفا کاری کنید ... متشکریم .
5
همین
یا علی مددی
لیست کل یادداشت های این وبلاگ